ARCHITECTURAL DESIGN COMPETITION

FOR PASSIVE HOUSE IN BULGARIA

KunchoTsilkov Dipl. Arch

(542 - user rating)

Building-Metric-Sheet-21.xls

HOME EVOLUTION 1.5.2 :SCHEMATIC DESIGN PROPOSAL FOR AFFORDABLE PASSIVE HOUSE IN LOZEN - BULGARIA
Design report by arch. Kuncho Tsilkov

Project goals:
The main design challenge is to satisfy the long term living needs of one family in their entire life cycle ,which represent the sustainability of residential architecture. The project itself represent contemporary home evolution looking to sustainability, low energy consumption, living quality, natural materials and beautiful design on affordable price.

Site planning:
The chosen project approach is not only to treat the house of itself but the overall plot area that can be articulated as “home”. The house is located on north side of the plot next to the adjacent street. Thus it free space for large south courtyard looking to the local mountain. The area between house and street is used for small front yard ,entrance area and covered carport. South from the house is located the adjacent summer terrace, playground area and BBQ area which can be used from the family to spent the free time. West from the house is located the dog house, laundry drying shed and three compost containers. Main part of the plot is used for kitchen garden for natural fruits and vegetables .East from the house on the underground are located reservoirs for collecting rainwater that can be used for domestic needs and pouring the kitchen garden. Also on the underground is burrowed the waste water treatment module which water can be used only for pouring.

House design methods:

  1. Functional separation and flexible use: The house is divided on functional zones that can be rearranged with partition wall changes, depending on the present need of the family. In the ground floor which is most accessible are located the “parental/primary areas”. On the semi-roof floor which is accessible from interior stair are located the ”child/guest areas”. The ground floor itself is divided on “north/secondary side” with secondary functions and “south/primary side” with the main living areas. In the center of the north side is located the study area that can be used for study, small gym, home office with direct entrance access or for emergency bedroom. The child room on the first floor can be divided when the children are grown to teenagers.
  2. Area reduction on the first floor: The more un-accessible areas on the first floor are reduced to the functional minimum and the house became from two storey to one and half storey house(1.5) .Thus not only reduce the built up area, but simplify the construction over the primary areas on the ground floor (floor constructions only in the smaller spans ). Meanwhile there is no long corridor connections and roof/foundation areas like one-storey houses.
  3. Volume reduction: The room volumes are functionally reduced through expressive roof sloping. The higher height of the ground floor is located on “west/ living area” and the lower is located on the “ east/bedroom area”. The higher point on the first floor roof is located on east where is the child-room and the lower is located on west where are the technical rooms and the secondary bathroom. The two counter-slopes achieve not only heat volume reduction but expressive outline of the building.
  4. South facing: The overall building geometry is “south facing”. The south façade on the first floor is rotated 45 degrees toward the south sun. Thus there is more area on the south façade than the north and more room for solar cells. The living area is entirely open to south with huge glazing. The main window area is on south-direction, thus creating legibility architecture design.
  5. Sun and wind shading: On the south side of the building in front of the living room glazing is located loose steel pergola that protect from solar gain in summer .The south windows are equipped with movable shutters. The north entrance from street is “shaded” from the prevailing west winds with entrance shelter and covered carport. This functional elements carries additional design scale and thus connect the house with its adjacent environment.

Passive house principles:
The house is oriented on south with prevailing south windows and functionally minimized volumes. The entrance shelter, covered carport and summer terrace are constructively divided from the house because of the thermal bridges free construction. The treated floor area is covered with uninterrupted thermal and air tightness cover. The house construction is wooden with TJI timber profiles because of minimizing the thermal transmission from the wood framing.
The ground floor slab is from reinforced concrete divided from the foundations with 30 cm. XPS. The slab serves not only for solid flooring , but for thermal mass element that compensate the daily temperature differences. There is a clay wall in the center of the house for moisture compensation and thermal mass.
The living area has roof window on its north side for “deep daylight penetration” and for natural ventilation in the transient seasons (autumn and summer).All primary rooms are equipped with plenty of south and east windows for daylight.
The house is equipped with ventilation system with high-efficiency recuperation module. The module also serves as a water heater .There is a solar panel for hot water in the roof .
All used materials are natural , recyclable and locally produced. West from the house are located broad-leaved trees that protect from the summer afternoon overheating but pass the sun rays in the winter.

Green gadgets and recycling:

  • Wind turbine and solar cell points – the house is proved for hanging low noise vertical axis wind turbine and solar cell panels that improves the annual energy balance and the grid independence . According to the present “green energy politics” this energy sources can be used for small financial source (4kWp solar panels) for the family.
  • Heat water solar panel. The heat water solar panel with vacuum tubes is used for all-year domestic water heating.
  • With the rain water collection and waste water treatment all the washing and pouring needs can be satisfied.
  • Laundry drying shed. With the covered and screened drying shed can be eliminated the need from clothes dying machine.
  • Dog house. The dog can be used for security system and for “fat and meat food “ waste recycling.
  • Compost containers. The compost containers are used for “non-fat organic “ waste recycling.
  • Separated waste containers. The separated waste containers are used for non-organic materials that can be factory recycled.

Technical parameters:
Built-up area on ground floor – 114,87 sq.m.
Built- up area on first floor – 63,89 sq.m.
Overall build up area – 178,76 sq.m.